A pajzsmirigy a nyaki területen található, pillangó formájú szerv, mely rendkívül fontos hormonokat termel. Ezek a hormonok többek között a hangulatunkat, az anyagcserénket, az energikusságunkat, a szívverést és a vérnyomást is irányítják.
Ha a pajzsmirigyünk nem működik megfelelően, vagyis, ha nem képes elegendő hormont termelni, akkor olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a hízás, az állandó fáradékonyság, a székrekedés, a bőrszárazság, az arc felpuffadása, a rekedtség, az izom- és ízületi fájdalmak, a hajhullás, valamint a memóriazavarok.
A pajzsmirigy-alulműködés kezeléséhez legtöbb esetben gyógyszerek szükségesek, de bizonyos ételekkel is serkenthetjük a pajzsmirigyünk működését és remek eredményeket érhetünk el.
A jód és egyéb pajzsmirigyet normalizáló elemek pótlására az egyik legjobb élelmiszer a tengeri alga, ráadásul ebben rendkívül sok egyéb mikrotápanyag, aminosav, nélkülözhetetlen fehérje, fitotápanyag, vitamin, ásványi anyag stb. található.
A tengeri algát keverhetjük salátákba, levesekbe, de étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk. Figyeljünk rá, hogy bio termesztésű algát – a legjobb, ha vegyes, Spirulina és Chlorella (legjobb esetben további algákkal) keveréket – vásárolunk. A tömény “mocsáríz” miatt érdemes előnyben részesíteni a kapszulás kiszerelést.
A fentebb említett pajzsmirigy-alulműködés esetén magasabb napi dózisban ajánlott a fogyasztás, míg pajzsmirigy-túlműködés és autoimmun Hashimoto-betegség esetén javasolt a felvezető fázis és a kisebb napi bevitel. Erre kifejezetten azért van szükség, hogy az algákban található kiváló anyagok fokozatosan tudják kifejteni hatásukat és segítsék a pajzsmirigy fokozatos normalizálását. Néhány komolyabb esetben érdemes lehet hozzáértő orvossal konzultálni.
A kókuszolajban lévő egészséges zsírsavak is sokat segíthetnek a pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek. Ezek a zsírsavak stimulálják a hormonok képződését, emellett segítenek a koleszterinszint normalizálásában is.
A lazacban (illetve más, zsíros húsú halakban) található omega-3 zsírsavak nemcsak a szív és az agy működéséhez járulnak hozzá, de gyulladáscsökkentő hatásuk is van, és képesek serkenteni a pajzsmirigy működését is.
Ezek a zsírsavak a fentebb említett algákban is megtalálhatók. Az Acta Physiologica Hungaricában megjelent tanulmány szerint az omega-3 zsírsavak az idegsejteket is védik a pajzsmirigy-alulműködés miatt kialakuló kognitív problémák ellen.
A pajzsmirigyproblémák egyik következménye a szerotonin nevű hormon mennyiségének csökkenése, ez pedig a szénhidráttartalmú ételek utáni sóvárgással járhat együtt (a szénhidrát növeli a szerotonin szintjét). Ugyanakkor, a szénhidrát, illetve az inzulin nagyon fontos a pajzsmirigy által előállított hormonok aktivizálásához. Az egészséges, lassú felszívódású, rostban is gazdag szénhidráttartalmú ételek segítenek kiegyensúlyozni a pajzsmirigy működését, ráadásul a pajzsmirigybetegségekkel gyakran összefüggő emésztési zavarok ellen is hatékonyak. Ilyen egészséges szénhidrát például a barna rizs vagy a zabpehely.
A tojásban három olyan fontos mikrotápanyag is megtalálható, amelyek fontosak a pajzsmirigy egészségéhez. Ezek a tirozin, a jód és a szelén (az algákban ezek is megtalálhatók). Ha bármelyikből hiányt szenved a szervezetünk, az a pajzsmirigy működésének zavarával járhat együtt.
A tojásban három olyan fontos mikrotápanyag is megtalálható, amelyek fontosak a pajzsmirigy egészségéhez. Ezek a tirozin, a jód és a szelén (az algákban ezek is megtalálhatók). Ha bármelyikből hiányt szenved a szervezetünk, az a pajzsmirigy működésének zavarával járhat együtt.