A termőtalajok az élet alapjai, az emberiség szükséges táplálékának forrásai.
Azonban a modern mezőgazdasági és ipari tevékenységek hatására a termőföldek állapota drámaian romlott az elmúlt évtizedekben. A szennyeződések, a tápanyag-kimerülés és az intenzív mezőgazdálkodás következményeként a termőtalajok ma már sokkal kevesebb hasznos anyagot tartalmaznak, mint valaha. Az egyre csökkenő vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk pedig komoly aggodalomra ad okot, hiszen az emberi táplálkozásra is súlyos hatással lehetnek. Nézzük közelebbről, hogyan alakult az állapotuk, és milyen fenyegetéseket rejt a termőföldek meggyengülése az emberi egészségre és a környezetre nézve.
Dr. Márai Géza professzor, a gödöllői Szent István Egyetemen már 1966-ban kutatásba kezdett a növények tápanyag -és vitamintartalmának mennyiségét, valamint csökkenését illetően. Több évtizedes kutatás után a következőket ismertette az első, nagyközönség előtt megtartott előadásában:
„A környezet, a táplálkozás és egészség összefüggésének eredményeképpen lehet azt kifejezni, hogy szükség van természetes alapú táplálék-kiegészítőkre. Azonban ezt meg kell világítani, ezt alá kell támasztani pontosan arról az oldalról, hogy milyen – sajnos rossz irányú – változások következtek be az elmúlt évtizedekben a környezet állapotában. Miért befolyásolja ez az élelmiszereink összetételét, ásványianyag tartalmát, mikroelem -és vitamintartalmát, egyáltalán tápláló hatását?”
Magyarország területének kétharmada – a földeket tekintve – közepesen vagy erősen elsavasodott
Az okok között megtalálhatók a savas esők, amik sok kénnel, foszforral, nitrogénnel szennyezettek, de ilyenek a 30-40 évig tartó műtrágyázások, a szintetikus kemikáliák hatásai is. Nagyon erős a kommunális „savanyosodás” is, mivel például foszfor tartalmú mosószereket használunk sajnos 90%-ban.
Az „elsavanyosodásnak” az a következménye, hogy a termőtalaj, ez a 30-50 centis termőföld rendkívül elszegényedik, kimosódik belőle a kalcium, magnézium. A termőtalajok vasban főleg, de mangánban és más, életfontosságú mikroelemekben hiányosak lesznek, egyszerűen kiürülnek.
„Ha pedig nincs a talajban, akkor hiába termelünk rajta bármilyen zöldséget, gyümölcsöt, búzát, gabonát, burgonyát, vagy bármi egyebet, bizony ezek is hiányosak lesznek. Az elsavasodott területeken tehát abszolút hiányban van a kalcium, a magnézium, a vas, a mangán, így aki ezekből a növényekből fogyaszt, az egészen egyszerűen hiányos állapotba kerül.”
A termőtalajok romló állapota súlyos következményekkel járhat az emberi egészségre és a környezetre. Az alacsonyabb vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkező talajok miatt az élelmiszerek is szegényesebbek ezekben az esszenciális tápanyagokban. Mindenkinek saját felelőssége, hogy szervezete számára megadja a megfelelő tápanyagmennyiséget az optimális egészségi állapot elérése érdekében.
Az egyik hatékony módja annak, hogy kompenzáljuk a termőtalajok csökkenő tápanyag-tartalmát, az ésszerű és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, a táplálék-kiegészítők szedése lehet. A megfelelően összeállított táplálék-kiegészítők segíthetnek abban, hogy pótoljuk a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat, rostokat és egyéb hasznos anyagokat, amelyek a talajszegénység miatt csökkenő mennyiségben találhatók meg az élelmiszerekben. Fontos azonban kiválasztani a minőségi, megbízható forrásból származó táplálék-kiegészítőket, és mindig konzultálni szakemberrel a szedésük előtt.
Amennyiben Te is egyetértesz a fentebb olvasott tényekkel és fontos számodra a harmonikus életmód, a megfelelő táplálkozás, mindenképp olvass tovább a lenti gombra kattintva!