Barion Pixel

Fiatalok a rákkal szemben; Mért nő rohamosan a betegségek száma?

Mindenki jól ismeri a rákos megbetegedések kockázatait, azonban az iparosodott országokban élő fiatalok esetében ezek a kockázatok a közelmúltban még inkább megnőttek. Washingtoni Egyetem Orvosi Karához tartozó Egészségügyi Mérések és Értékelések Intézetének adatai szerint a 25-29 évesek között a rákos megbetegedések aránya a legnagyobb mértékben nőtt az elmúlt három évtizedben, 1990 és 2019 között 22%-kal.

A G20 országainak ifjú lakosai körében a rákos megbetegedések előfordulása az elmúlt 30 év legmagasabb szintjén áll. Mindez aggasztó, különösen annak fényében, hogy az idősebb korosztályokban a rákos esetek száma csökken.

De miért van ez így? Miért tűnnek az életük virágkorában lévő fiatalok sérülékenyebbnek a rák ellen, mint a korábbi generációk?

A kutatók még nem adtak végleges választ erre a kérdésre, de számtalan kisebb kutatási eredmény már rendelkezésre áll. Például; a 15-39 évesek között a G20-országokban 1990 és 2019 között 70%-kal nőtt a vastagbélrákos esetek száma. Ezzel szemben az összes rákos megbetegedés csak 24%-kal növekedett. Ezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a mostani fiatalok emésztése -és bélrendszere nagyban éritett, különösen a fiatalok vastagbélrák kockázatával kapcsolatban.

Az amerikai Mayo Klinika onkológusa, Frank Sinicrope, aki különösen a korai vastagbélrákkal foglalkozik, rámutat a gyermekkori elhízásra, amely az elmúlt 30 évben egyre elterjedtebbé és problémásabbá vált. Köszönhető ez az étrend és az életmód változásainak is, amelyet a gyermekek korai életkorban tapasztalnak, ami pedig később lehet az egyik oka a növekvő vastagbélrák kockázatnak.

A helyes táplálkozás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni! 

Emellett a kutatók egyre inkább azt gondolják, hogy a mikrobiom – a bennünk élő mikrobák – változásai szintén szerepet játszhatnak a növekvő rákos esetekben. A mikrobiom úgy gondolják, hogy létfontosságú szerepet játszik az egészségünkben, beleértve az emésztést és az immunrendszer szabályozását.

Mindemellett fontos megemlítenünk, hogy a rák kockázatának legnagyobb „előrejelzője” még mindig az életkor. Az összes rákos megbetegedés 90%-a az 50 év felettieket érinti. Azonban a fiatalabb korosztályoknál látható növekedés fontos változás, amelyet meg kell értenünk!

Az algák szerepe az immunrendszer támogatásában és a rákos megbetegedések elleni harcban

Amikor a rák megelőzéséről és a szervezet védelméről van szó, az alga nem a legelső dolog, ami eszünkbe jut. Mégis, ezek a tengeri növények számtalan olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek segíthetnek támogatni és megerősíteni a szervezetünket a betegségekkel szemben, beleértve a rákot is.

Az algák a világ egyik leggazdagabb tápanyagforrásai. Számos vitaminban (A, C, E, K és B-vitaminok), ásványi anyagban (jód, cink, vas, magnézium, kalcium stb.) és fehérjében gazdagok. Ezek a tápanyagok létfontosságúak a szervezet egészséges működéséhez, beleértve az immunrendszerünket is. Egy erős immunrendszer pedig kulcsfontosságú a rákkal és más betegségekkel szembeni védekezésben.

Az algákban található egy különleges vegyület, a fukoidán is hozzájárul az immunrendszer támogatásához. Kutatások kimutatták, hogy a fukoidán képes fokozni a fehérvérsejtek aktivitását, amelyek az immunrendszer elsődleges védelmi vonalát képezik a betegségekkel szemben. Emellett a fukoidán bizonyos rákos sejtek növekedését is gátolhatja.

Az algák mikrobiomunkban is segíthetnek. Mint ahogy azt korábban említettük, a bennünk élő mikrobák, azaz a mikrobiom, kulcsszerepet játszanak az egészségünkben. Az algákban található prebiotikus rostok táplálékul szolgálnak ezeknek a jótékony baktériumoknak, és segítik őket a bélrendszerben való túlélésben és növekedésben. Egy egészséges mikrobiom erősíti az immunrendszert, segít az emésztésben és védelmet nyújt a betegséget okozó baktériumokkal szemben.

A tanulmányokon felül igazolhatja a leírtakat, hogy a Vitalgae terméket fogyasztók jelentős része számol be arról, hogy rövid időn belül javult az emésztése, érezhetően könnyebb a székelés, hölgyek esetében is gyakoribbá válik. Ez rendkívül fontos tényező az egészséges bélműködés szempontjából, mivel a rendszeres székelés hozzájárul a méreganyagok gyorsabb kiürítéséhez és az egészséges bélflóra fenntartásához. A Vitalgae tehát nem csak egy termék, hanem egy eszköz a jobb életminőség felé vezető úton.

Nem utolsósorban, az algák számos antioxidánst tartalmaznak, köztük a világ legerősebb természetes antioxidánsát, az Astaxanthin-t is. Az antioxidánsok létfontosságúak a szervezet védekezésében a szabad gyökökkel szemben, amelyek károsíthatják a sejtjeinket és hozzájárulhatnak a rák kialakulásához.

Természetesen fontos hangsúlyozni, hogy az alga önmagukban nem csodaszer a rák megelőzésére. Azonban, mint része egy egészséges étrendnek és életmódnak, az algák jelentős támogatást nyújthatnak a szervezetünknek a betegségekkel szemben, beleértve a rákos megbetegedéseket is. Szóval, ha még nem tetted, érdemes belevágnod az algák felfedezésébe!

Megosztás:

Szólj hozzá!

A kosarad
0