A WHO adatai szerint a cukorbetegség (diabétesz) a XXI. század egyik leggyakrabban előforduló tünetegyüttese. Sokakat érint, ha nem is saját betegségként, de szűkebb-tágabb értelemben a legtöbb családban akad diabéteszes ember. A tünetek alapján 2-es és 1-es típusú cukorbetegség különböztethető meg.

Hogyan alakul ki a cukorbetegség?
A glükóz, más néven szőlőcukor az egyik legfontosabb összetevő a táplálkozás során, mely a sejtek tökéletes működéséhez elengedhetetlen. Nagyrészt a fogyasztásra szánt ételekből jut be a véráramba, kisebb részt a máj állítja elő. A glükóz a véráramban jelen lévő inzulin segítségével kerül a sejtekbe. Alapesetben az inzulin tökéletesen szabályozza a vércukorszintet, ha csökken, akkor pótolja azt. A diabétesz betegségnél ez a folyamat sérül, a cukor nem megfelelő módon szívódik fel, a véráramban felhalmozódva okoz tüneteket.
Különböző tanulmányok és értekezések* már a 2000-es évek elején beszámoltak róla, hogy a spirulina és a chlorella fogyasztása során is pozitív eredményeket értek el. Ezek az eredmények az 1-es és 2-es számú betegek esetében is megjelentek.
Mi az 1-es vagy 2-es típusú a cukorbetegség?
Az 1-es típusú diabétesz során a hasnyálmirigy nem képes elegendő inzulin termelésére. Akár teljesen, akár részlegesen hiányzik a szervezetből ez a képesség, külsőleg kell bejuttatni és pótolni ezt az anyagot. Ha ez nem történik meg és a cukor nem kerül a véráramba, a szervezet más anyagokból – zsírok, fehérjék – próbálja meg átalakítani, ami a tápanyagegyensúly felborulásához vezet.
Az 1-es típusú cukorbetegség főképp gyermek- és fiatalkorban alakul ki, nekik egész életükben külsőleg kell pótolni az inzulinbevitelt.
A 2-es típusú diabétesz esetén a hasnyálmirigy részben gondoskodik az inzulintermelésről, azonban ez nem elegendő a megfelelő vércukorszint eléréséhez. A tünetek hasonlóak, pluszként jelentkezhet a lassan gyógyuló seb és az elhízás, magas vérnyomás is olyan rizikófaktor, melyekkel gyakran együtt jár a cukorbetegség.
Algákkal a cukorbetegség ellen
A cukorbetegség és a szív- és érrendszer egészsége szorosan összefüggnek. A Spirulina javítja a lipid-profilokat szabályozza a magas vérnyomást, és növeli az erek rugalmasságát.
A mikroalgák egy nagyszerű keverékét tartalmazzák a nagy sűrűségű fehérjéknek és az összetett szénhidrátoknak, melyek nagyon hasznosnak bizonyulnak mind az 1-es, mind pedig a 2-es típusú cukorbetegség esetén. A mikroalgák bár tartalmaznak szénhidrátokat és némi cukrot is, de ezek könnyen emészthetőek és gyorsan felszívódnak. Ezért cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják az algákat.


Ma már az is bizonyított, hogy a chlorella képes blokkolni azokat az enzimeket, amelyek lebontják a keményítőket glükózzá és támogatja a vérben történő felszívódásukat. Ez azt jelenti, hogy a Chlorella segíthet megakadályozni a vércukorszint ingadozását étkezések után.
Több kísérlet és tanulmány is arra következtet, hogy a rendszeres mikroalga-fogyasztás alatt a betegek vércukorszintértéke az optimális értékhez közelített.
Javaslatunk kifejezetten az, hogy a spirulina és chlorella algát komplex módon kell fogyasztani, további nagy hatékonyságú algákkal együtt. Erre ma már van lehetőségünk, amennyiben érdekes lehet erről további információ, kattints a lenti gombra!